Product info - Pindasauzen
Alleen de beste pinda’s zijn goed voor onze sauzen
Ratu Culinair is vooral groot geworden door voor kwaliteit te kiezen. Bij de inkoop stellen we hoge eisen aan de ingrediënten voor onze producten. Minstens zo belangrijk is de wijze waarop wij onze sauzen en snacks produceren. Dat gebeurt op een eigentijdse en moderne ambachtelijke manier, die is gebaseerd op oude familietradities. Pindasaus is bij Ratu Culinair nog altijd echte pindasaus, die rijk, royaal en vol is van smaak. De hoeveelheid pinda's, het belangrijkste ingrediënt van onze sauzen, wordt in geen enkel opzicht beknibbeld. De Ratu Culinair-sauzen worden bereid van de hele pinda en niet van pindakaas, die wordt aangelengd met water. Neem de proef op de som en probeer één van onze pindasauzen! Bekijk hier onze verkoopadressen.
Pindaplant en herkomst
In het westen kennen wij de pindasauzen vooral omdat deze veel worden gebruikt in de Aziatische keuken, die hier in de loop der jaren erg populair is geworden. De pinda is echter geen oosterse Aziatische plant. De pindaplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, waar de Inca’s eeuwen geleden al hadden ontdekt hoe voedzaam de vruchten van deze plant waren. Het waren de Spanjaarden die ervoor zorgden dat de pinda in de 16 de eeuw een ‘wereldreis’ ging maken en in Azië terechtkwam. Vooral vanwege het klimaat gedijde de plant er buitengewoon goed. De Aziatische bevolking nam de pinda al snel op in haar rijke culinaire traditie. De pinda bleek ook een lucratief exportproduct te zijn. Nadat men in Europa kennismaakte met de pinda’s uit Azië werden daar al snel grote commerciële plantages aangelegd om aan de groeiende vraag uit het westen te kunnen voldoen.
Met de pinda kwamen ook de Aziatische gerechten, waarin deze werd verwerkt, naar Europa en zo maakte het westen kennis met de exotische pindasaus, die inmiddels helemaal is ingeburgerd en zelfs deel ging uitmaken van onze keuken. Denk maar eens aan het oer-Hollandse patatje met pindasaus!
Verschil pindasaus en satésaus
In Europa wordt pindasaus altijd in één adem genoemd met saté. Dat is logisch, omdat saté vrijwel altijd met pindasaus wordt geserveerd. Lang niet alle mensen weten dat er niet één, maar vele soorten pindasaus zijn. Ze zien er op het eerste oog vaak hetzelfde uit, maar ze smaken anders. In de Aziatische en oosterse keuken kent men veel variëteiten pindasaus. Voor elk gerecht een andere saus! Ratu Culinair heeft zich gespecialiseerd in de bereiding van deze sausen, die zich door toevoeging van de verschillende kruiden en specerijen van elkaar onderscheiden.
Typisch voor de pindasauzen van Ratu Culinair
Bij de bereiding van de authentieke pindasauzen van Ratu Culinair worden uitsluitend natuurlijke en plantaardige ingrediënten gebruikt. Er worden geen kleurstoffen en ook geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Dat geldt eveneens voor dierlijke ingrediënten, waardoor de sauzen ook ideaal zijn voor gebruik in de vegetarische keuken.
Niet in de laatste plaats benadrukken we dat de Ratu Culinair-pindasauzen met liefde en passie worden bereid, zoals onze voorouders in de tropen dat ook altijd hebben gedaan. Zonder dat zij zich dat toen realiseerden stonden zij aan de wieg van ons moderne bedrijf, dat nu met de pindasauzen elke dag weer duizenden liefhebbers van de Aziatische keuken laat genieten van lekkere, gezonde en culinair hoogstaande gerechten.
De pinda
De pinda (Indonesische naam: kacang tanah) kennen we ook als aardnoot, grondnoot, olienoot en apennoot. Een noot is de pinda echter niet. De pinda is de vrucht van de pindaplant (officiële naam: arachis hypogaea), die onder de grond groeit. De eenjarige plant ziet er uit als een klein groen struikje, waaraan gele bloempjes groeien. Uit de bloemetjes ontwikkelt de plant na de bevruchting een peul met meestal twee zaden. De stengel met de peul wordt een uitloper die zich in de grond boort. Onder de grond rijpt de vrucht verder om vervolgens onder natuurlijke omstandigheden tot ontkieming over te gaan. Zover laat de pindaboer het echter niet komen. Voor de ontkieming worden de pinda's geoogst. De planten worden dan met de pinda's omhoog in de zon gelegd om te drogen. Uitgegraven pinda's bevatten 25-50% vocht en moeten indrogen tot 10% of minder voordat ze opgeslagen kunnen worden.
Pinda´s zijn de meest populaire snackgroente ter wereld. Er is nauwelijks een party waarop de pinda als snack ontbreekt. Het is een hardnekkige fabel dat pinda’s slecht voor de gezondheid zijn. Van pinda’s wordt vaak met grote stelligheid beweerd dat ze dik makend zouden zijn. Het tegendeel is echter waar. De pinda is een gezonde lekkernij en beschikt zelfs over geneeskundige eigenschappen. De gezonde onverzadigde vetten in pinda’s worden niet omgezet in lichaamsvet en ze helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Pinda’s bevatten veel resveratrol, een stof die wordt toegepast in diëten tegen kanker. Pinda’s zitten boordevol antioxidanten, die vrije radicalen in het lichaam vernietigen. Ook zitten er veel voedingsvezels in pinda’s, evenals vitamine E, vitamines B en flink wat mineralen: magnesium, koper, fosfor, selenium, zink, foliumzuur en kalium.
Pinda’s worden niet alleen gebruikt als snack en als grondstof voor sauzen. Ze leveren ook de bekende arachideolie (pindaolie, aardnotenolie), die smaak- en reukloos is en vaak voor roerbakken wordt gebruikt.
Pindasauzen voor groentegerechten
De Indonesische keuken kent vele groenteschotels, die zowel als hoofd- en bijgerecht worden geserveerd. Deze gerechten bestaan uit rauwe of geblancheerde groenten. De bekendste groentegerechten zijn gado-gado, lotek, petjel en karedok. Ze lijken veel op elkaar en worden ook vaak met elkaar verwisseld. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen specifieke ingrediënten, hun eigen bereidingswijze en ook een pindasaus, die onverbrekelijk verbonden is met het gerecht. Ratu Culinair maakt voor elk van deze groenteschotels een heerlijke authentieke saus, elk met zijn eigen specifieke en authentieke smaak. Probeer ze allemaal eens een keer!
Gado-gado
Gado betekent letterlijk 'mix' of 'mengsel'. Gado-gado is een mix van verschillende groenten. Het is een traditioneel gerecht uit de Javaanse keuken en bestaat uit een mengsel van diverse groenten, tempeh of tofu, gestoomde aardappelen, gekookte eieren, lontongrijst en pindasaus. Zoals met de meeste gerechten uit de Indonesische keuken kent elke streek zijn eigen variant. In Oost Java bijvoorbeeld, worden eerst de groenten en de andere ingrediënten op een bord geserveerd, waarna de gado-gado saus er overheen wordt gegoten en daarna gegarneerd met gebakken uitjes en emping kroepoek. Dit groentegerecht wordt vaak Gado-gado Siram genoemd.
De bereiding van gado-gado is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Vandaar dat dit gerecht in vrijwel alle warungs (eetstalletjes) langs de kant van de weg, maar ook in de restaurants, gemakkelijk verkrijgbaar is. Met de authentieke smaak van de Ratu Culinair gado-gadosaus waan je je even in Indonesië.
Lotek
Lotek wordt wel het Sudanese broertje van gado-gado genoemd. De keuze van de groenten voor dit gerecht is net zoals bij gado-gado willekeurig. Wat voorhanden is kan in dit groentegerecht verwerkt worden. De bijbehorende pindasaus is totaal anders dan die van gado-gado. In de loteksaus wordt limoensap verwerkt en bij de bereiding van de groenten worden laos, knoflook en trassi (gedroogde garnalenpasta) toegevoegd. Eerst wordt de pindasaus gemaakt, waarna deze door de gestoomde, geblancheerde of rauwe groenten wordt gemengd. Lotek wordt meestal met lontong-rijst (plakjes geperste gekookte rijst) gegeten, maar kan ook met nasi putih (witte rijst) worden geserveerd. Lotek staat in Indonesië bekend als één van de gezondste gerechten.
Petjel
Petjel is de Oost-Javaanse variant van de gado-gado. De pindasaus voor petjel is pikanter dan die van gado gadosaus. Petjel wordt vrijwel altijd met nasi putih (witte rijst) geserveerd.
Karedok
Karedok is een groenteschotel uit West-Java. Het verschil met de andere groentesalades is dat karedok altijd bereid wordt met rauwe groente.
Kroepoek
Kroepoek (Indonesisch: kerupuk of krupuk) is een belangrijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. In Indonesië kent men meer dan dertig verschillende soorten kroepoek. De ingrediënten zijn per soort zeer verschillend. De bekendste kroepoeksoort in Nederland is gemaakt van (tapioca)meel en garnalen: de kroepoek oedang. Deze kroepoek is te koop in de vorm van harde van meel en garnalen geperste schijfjes, die in olie krokant worden gebakken. In Indonesië is kroepoek van origine een bijgerecht, dat bij alle maaltijden wordt geserveerd. Het is, net zoals in Nederland, nu ook een tussendoortje.
In Nederland zijn ook andere kroepoeksoorten te koop, evenals andere krokante snacks of chips, die gemakshalve ook kroepoek worden genoemd. Cassavekroepoek, in Indonesië kripik genoemd, wordt gemaakt van gedroogde schijfjes van de ketela pohon (cassave, singkong, yuca). Het is een plantaardige kroepoek. Ook emping wordt in Nederland vaak kroepoek genoemd. Net zoals de kripik is deze plantaardig. Emping wordt gemaakt van de pit van de vrucht van de melinjoboom.
Ratu Culinair maakt verschillende soorten kroepoek, zoals Krupuk Gendar, Krupuk Opak, Gado-gado kroepoek en natuurlijk de Emping- kroepoek.
Emping
Emping heeft een kruidige, nootachtige smaak en wordt gemaakt van de pitten van de bijna rijpe langwerpige melinjovrucht. De melinjoboom (officiele naam: gnetum gnemom) is een groenblijvende dicht vertakte ranke boom, die zo’n twintig meter hoog kan worden. De vruchten van de melinjo zijn circa 3,5 x 1,8 cm groot en hebben een leerachtige schil. De kern (pit) van het zaad is wit. De pit wordt na het oogsten van de schil ontdaan en worden na gekookt te zijn platgeslagen in de zon gedroogd. Vervolgens worden de platgeslagen pitten in plantaardige olie krokant gebakken. Emping is geheel vegetarisch, bevat minder vet dan de ‘gewone’ kroepoek en is rijk aan zetmeel, mineralen, caroteen en vitamine C.
Emping wordt naturel of bestrooid met een snufje zout als snack en tussendoortje gegeten, maar is ook populair als bijgerecht. Emping vormt een uitstekende combinatie met de gezonde groentesalades uit de Indonesische keuken.
Ratu Culinair maakt naast emping ook de zgn. emping blado. De emping is dan voorzien van een zoet-pikant laagje van gula jawa (Javaanse suiker) en chilisaus. Emping blado wordt vooral als snack en als tussendoortje gegeten.
Tempeh
Tempeh (of tempé) is een plantaardig product op basis van sojabonen. Voor de bereiding van tempeh worden gekookte sojabonen gefermenteerd met het zogenoemde rhizopus-schimmel. Door de fermentatie ontstaat een stevige witte koek van soja. Tempeh is, net zoals het ‘zusje’ tahoe of tofu, een veelzijdig product. Verse tempeh heeft een vaste textuur. Het heeft een neutrale, bijna nootachtige maak. Omdat tempeh heel gemakkelijk andere smaken en aroma’s opneemt, is het een ideaal ingrediënt van veel gerechten, zoals soepen, voorgerechten, salades, rijstschotels en zelfs als broodbeleg. De meest gegeten tempeh is de krokant goudgebruinde gefrituurde tempeh, die hiervoor in schijfjes of blokjes is gesneden.
Tempeh is erg voedzaam en gezond. Het is rijk aan vitaminen uit de B-groep, vitamine A, foliumzuur, panthotheenzuur, biotine, en vezels en mineralen zoals calcium en ijzer, fosfor, magnesium, kalium en zink. Tempeh is bovendien vetarm en volledig cholesterolvrij. Net zoals tahoe is tempeh een ideale vleesvervanger en dus een veel gebruikt ingrediënt in de vegetarische keuken.
Ratu Culinair Tempeh Gurih is een gezonde en bijzondere snack, die als cracker wordt gegeten en ook geserveerd wordt bij de hoofdmaaltijd in plaats van kroepoek of emping.