homebgtxt
Tekst bedrijfsinfo

“Selamat datang. Welkom op de site van Ratu Culinair.”

De roots van RATU CULINAIR liggen volledig in Indonesië. De ‘stille kracht’ van dit ultramoderne ambachtelijke bedrijf, dat zich de afgelopen veertig jaar heeft gespecialiseerd in de bereiding van pindasauzen, is de familie van RIANO HARIMAN, de huidige managing-directeur. Zijn schoonmoeder SRI HARTATIEK kwam in 1977 vanuit Blitar, een stad in Oost-Java, naar Nederland. Ze nam niet alleen haar familietradities mee, maar ook haar ‘geheime’ familierecepten.

Vanuit de toko is het idee ontstaan om de sauzen apart te verkopen

In Den Haag begon ze Toko Dewi, die zich vooral vanwege de authentieke Indische en Indonesische gerechten al heel snel mocht verheugen  in een drukke klandizie. Al heel snel ontdekte Sri Hartatiek dat haar zelf bereide pindasauzen bij de saté en de gado gado erg populair waren.

Steeds vaker kreeg ze in haar toko de vraag of ze ‘extra pindasaus’ bij de gerechten wilde doen en zo kwam ze op het idee om de saus ook apart te gaan verkopen.

Tien verschillende pindasauzen die allen gemaakt zijn met "echte" pinda's

Het resultaat zijn de 10 verschillende pindasauzen, die tegenwoordig onder de merknaam Ratu Culinair in binnen- en buitenland in de winkel liggen. De receptuur van de Ratu Culinair-instant sauzen is, zoals ze tegenwoordig worden bereid, nog altijd die van Sri Hartatiek. Zelf staat  ze inmiddels niet meer zo vaak in de keuken, die bijna twintig jaar geleden vanuit Den Haag werd ‘verplaatst’ naar Zoetermeer, waar Ratu Culinair nu een eigentijds modern bedrijf is geworden.

De bereiding van de pindasauzen is overgenomen door de jongere generatie, maar geschiedt nog altijd onder dezelfde strenge eisen als van toen. Het motto van Sri Hartatiek was: pure pinda’s, natuurlijke specerijen en geen overbodige toevoegingen! Zelfs de structuur van de saus is niet veranderd. Sri Hartatiek maalde de pinda’s eigenhandig in de vijzel fijn.

Eén van de geheimen van haar pindasaus was dat je ‘stukjes pinda’ proefde. De pindasaus was allesbehalve glad en was dus niet voor het gemak gemaakt van pindakaas! Dat laatste is nog altijd zo. De rijke en volle smaak van echte pinda’s is ook nu nog één van de troeven van  de Ratu Culinair-sauzen. Op het gebruik van de hoeveelheid pinda’s wordt niet bezuinigd.

Pindasaus Ratu Culinair

U proeft de authentieke smaak

De sauzen bestaan uit pure hoge kwaliteit pinda’s, welke volgens strenge kwaliteitseisen worden ingekocht en daarna net zoals vroeger op ambachtelijke wijze verwerkt.

De goudbruine pindasaus van Ratu Culinair is inmiddels vanwege het gebruik van pure pinda’s en van pure kruiden wijd en zijd vermaard. De saus heeft nog altijd de smaak zoals die al meer dan een eeuw is en zoals die hoort te zijn.

Zelfs de liefde en de passie, waarmee Sri Hartatiek de sauzen in haar eigen kleine keuken maakte, zijn niet vervlogen! Nog altijd worden bij de bereiding geen kleurstoffen en geen conserveermiddelen gebruikt. En omdat de sauzen, die glutenvrij zijn, geen dierlijke ingrediënten bevatten zijn ze ook ideaal voor de vegetariër!

Ratu Culinair staat voor 'de culinaire koningin'

Twintig jaar geleden besloot Sri Hartatiek de scepter over te dragen aan haar kinderen en haar in Medan op Sumatra geboren schoonzoon Riano Hariman, die in 1985 naar Nederland was gekomen. Als eerbetoon hadden zij Sri Hartatiek al de titel ‘Ratu Culinair’ gegeven, letterlijk vertaald: de ‘culinaire koningin’.

En zo ging ook hun bedrijf in pindasauzen heten, dat sinds vijftien jaar in een modern bedrijfspand in Zoetermeer is gevestigd. Naast de pindasauzen heeft Ratu Culinair in de loop der jaren ook snacks en bijgerechten uit de Indonesische keuken in haar assortiment opgenomen, zoals kroepoek- en empingproducten, die ook in de eigen keuken op ambachtelijke wijze worden bereid.

Van de pindasauzen van Ratu Culinair mag worden gezegd dat ze inmiddels onderdeel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse keuken. Waren het aanvankelijk vooral de Indische Nederlanders die verzot waren op de sauzen van Sri Hartatiek, vandaag de dag worden de sauzen door iedereen in de keuken gebruikt.

Niet alleen voor saté en voor groentesalades, maar ook voor bij de kip, bij het vlees voor de hoofdmaaltijd en natuurlijk voor op de patat!

Ratu Culinair Ratu Culinair Ratu Culinair Ratu Culinair

Selamat makan! Eet smakelijk met de pindasauzen en snacks van Ratu Culinair!

Ratu Culinair logo
Ratu Culinair
Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Onze sauzen

noten noten
ratu-culinair-sauzen-bg
satesaus-regular-ratu-culinair-glutenvrij
Ratu Culinair Satésaus

Ratu Culinair Satésaus

De trots van Ratu Culinair! De receptuur van de satésaus is nog altijd zoals Sri Hartatiek, de oprichtster van het bedrijf, deze in de zeventiger jaren vanuit Indonesië mee naar Nederland bracht.

Bekijk product
satesaus-ambachtelijke-ratu-culinair-glutenvrij
Satésaus Extra Mild

Satésaus Extra Mild

Satésaus Extra Mild van Ratu Culinair is samengesteld en ambachtelijk bereid op basis van recepten die al langer dan een eeuw in het bezit van de familie zijn.

Bekijk product
thaise-pindasaus-ratu-culinair-glutenvrij
Thaise Pindasaus

Thaise Pindasaus

Nieuw in het assortiment is de Ratu Culinair Thaise pindasaus, die op basis van authentieke familiereceptuur speciaal ontwikkeld

Bekijk product
petjelsaus-pindasaus-ratu-culinair
Petjel-saus

Petjel-saus

Ratu Culinair Petjelsaus is, indien koel en droog bewaard in gesloten verpakking, 12 maanden houdbaar. Het basismengsel kan ook ingevroren bewaard worden.

Bekijk product
petjelsaus-surinaamse-pindasaus-ratu-culinair
Surinaamse Petjel-saus

Surinaamse Petjel-saus

Petjel (petjil, pecel) is een gezonde groentesalade uit Indonesië, die vaak wordt verward met gado-gado. Dat is niet zo verwonderlijk. Beide gerechten lijken veel op elkaar. Petjel is de Oost-Javaanse versie van gado-gado en is ook een mix van geblancheerde groenten, die koud of lauwwarm worden geserveerd.

Bekijk product
asinan-saus-pindasaus-ratu-culinair
Asinan-saus

Asinan-saus

Ratu Culinair Asinansaus is, indien koel en droog bewaard in gesloten verpakking, 12 maanden houdbaar. Het basismengsel kan ook ingevroren bewaard worden.

Bekijk product
karedok-saus-pindasaus-ratu-culinair-glutenvrij
Karedok-saus

Karedok-saus

Ratu Culinair Karedoksaus is, indien koel en droog bewaard in gesloten verpakking, 12 maanden houdbaar. Het basismengsel kan ook ingevroren bewaard worden.

Bekijk product
lotek-saus-glutenvrij-pindasaus-ratu-culinair
Lotek-saus

Lotek-saus

Ratu Culinair Loteksaus is, indien koel en droog bewaard in gesloten verpakking, 12 maanden houdbaar. Het basismengsel kan ook ingevroren bewaard worden.

Bekijk product
gado-gadosaus-pindasaus-ratu-culinair
Gado-gado-saus

Gado-gado-saus

Ratu Culinair Gado-gadosaus is, indien koel en droog bewaard in gesloten verpakking, 12 maanden houdbaar. Het basismengsel kan ook ingevroren bewaard worden.

Bekijk product
satesaus-ongezoete
Satesaus Suikervrij

Satesaus Suikervrij

Satésaus Suikervrij van Ratu Culinair is samengesteld en ambachtelijk bereid op basis van recepten die al langer dan een eeuw in het bezit van de familie zijn.

Bekijk product
Bekijk alle sauzen

Selemat makan! Eet smakelijk met de pindasauzen en snacks van Ratu Culinair!

Copyright © 2024 Ratu Culinair | Alle rechten voorbehouden

Designpro.nl | Z-IM