Ontdek hier onze nieuwe sauzen en recepten
Tekst bedrijfsinfo

“Selamat datang. Welkom op de site van Ratu Culinair.”

De roots van RATU CULINAIR liggen volledig in Indonesië. De ‘stille kracht’ van dit ultramoderne ambachtelijke bedrijf, dat zich de afgelopen veertig jaar heeft gespecialiseerd in de bereiding van pindasauzen, is de familie van RIANO HARIMAN, de huidige managing-directeur. Zijn schoonmoeder SRI HARTATIEK kwam in 1977 vanuit Blitar, een stad in Oost-Java, naar Nederland. Ze nam niet alleen haar familietradities mee, maar ook haar ‘geheime’ familierecepten.

Vanuit de toko is het idee ontstaan om de sauzen apart te verkopen

In Den Haag begon ze Toko Dewi, die zich vooral vanwege de authentieke Indische en Indonesische gerechten al heel snel mocht verheugen  in een drukke klandizie. Al heel snel ontdekte Sri Hartatiek dat haar zelf bereide pindasauzen bij de saté en de gado gado erg populair waren.

Steeds vaker kreeg ze in haar toko de vraag of ze ‘extra pindasaus’ bij de gerechten wilde doen en zo kwam ze op het idee om de saus ook apart te gaan verkopen.

Tien verschillende pindasauzen die allen gemaakt zijn met "echte" pinda's

Het resultaat zijn de 10 verschillende pindasauzen, die tegenwoordig onder de merknaam Ratu Culinair in binnen- en buitenland in de winkel liggen. De receptuur van de Ratu Culinair-instant sauzen is, zoals ze tegenwoordig worden bereid, nog altijd die van Sri Hartatiek. Zelf staat  ze inmiddels niet meer zo vaak in de keuken, die bijna twintig jaar geleden vanuit Den Haag werd ‘verplaatst’ naar Zoetermeer, waar Ratu Culinair nu een eigentijds modern bedrijf is geworden.

De bereiding van de pindasauzen is overgenomen door de jongere generatie, maar geschiedt nog altijd onder dezelfde strenge eisen als van toen. Het motto van Sri Hartatiek was: pure pinda’s, natuurlijke specerijen en geen overbodige toevoegingen! Zelfs de structuur van de saus is niet veranderd. Sri Hartatiek maalde de pinda’s eigenhandig in de vijzel fijn.

Eén van de geheimen van haar pindasaus was dat je ‘stukjes pinda’ proefde. De pindasaus was allesbehalve glad en was dus niet voor het gemak gemaakt van pindakaas! Dat laatste is nog altijd zo. De rijke en volle smaak van echte pinda’s is ook nu nog één van de troeven van  de Ratu Culinair-sauzen. Op het gebruik van de hoeveelheid pinda’s wordt niet bezuinigd.

Pindasaus Ratu Culinair

U proeft de authentieke smaak

De sauzen bestaan uit pure hoge kwaliteit pinda’s, welke volgens strenge kwaliteitseisen worden ingekocht en daarna net zoals vroeger op ambachtelijke wijze verwerkt.

De goudbruine pindasaus van Ratu Culinair is inmiddels vanwege het gebruik van pure pinda’s en van pure kruiden wijd en zijd vermaard. De saus heeft nog altijd de smaak zoals die al meer dan een eeuw is en zoals die hoort te zijn.

Zelfs de liefde en de passie, waarmee Sri Hartatiek de sauzen in haar eigen kleine keuken maakte, zijn niet vervlogen! Nog altijd worden bij de bereiding geen kleurstoffen en geen conserveermiddelen gebruikt. En omdat de sauzen, die glutenvrij zijn, geen dierlijke ingrediënten bevatten zijn ze ook ideaal voor de vegetariër!

Ratu Culinair staat voor 'de culinaire koningin'

Twintig jaar geleden besloot Sri Hartatiek de scepter over te dragen aan haar kinderen en haar in Medan op Sumatra geboren schoonzoon Riano Hariman, die in 1985 naar Nederland was gekomen. Als eerbetoon hadden zij Sri Hartatiek al de titel ‘Ratu Culinair’ gegeven, letterlijk vertaald: de ‘culinaire koningin’.

En zo ging ook hun bedrijf in pindasauzen heten, dat sinds vijftien jaar in een modern bedrijfspand in Zoetermeer is gevestigd. Naast de pindasauzen heeft Ratu Culinair in de loop der jaren ook snacks en bijgerechten uit de Indonesische keuken in haar assortiment opgenomen, zoals kroepoek- en empingproducten, die ook in de eigen keuken op ambachtelijke wijze worden bereid.

Van de pindasauzen van Ratu Culinair mag worden gezegd dat ze inmiddels onderdeel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse keuken. Waren het aanvankelijk vooral de Indische Nederlanders die verzot waren op de sauzen van Sri Hartatiek, vandaag de dag worden de sauzen door iedereen in de keuken gebruikt.

Niet alleen voor saté en voor groentesalades, maar ook voor bij de kip, bij het vlees voor de hoofdmaaltijd en natuurlijk voor op de patat!

Ratu Culinair Ratu Culinair Ratu Culinair Ratu Culinair

Selemat makan! Eet smakelijk met de pindasauzen en snacks van Ratu Culinair!

Ratu Culinair logo
Ratu Culinair

Copyright © 1990 - 2021 Ratu Culinair | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Cookieverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl | Sitemap | Site-index